El pressupost municipal 2018, valorat en 9 milions d’euros, s'aprova amb el porta a porta en el punt de mira
Amb els vots a favor de Poble Unit, I-ERC, PDeCAT i ICV-EUiA, i l’oposició del PSC
El ple ordinari celebrat el passat dijous 22 de març a la Biblioteca va servir per aprovar el pressupost municipal per al 2018, valorat en 9.043.054,70 euros, suposant una reducció del 0,33% respecte al de l’any passat. El nou pressupost va rebre llum verda per part del grups municipals de Poble Unit (5), I-ERC (4), PDeCAT (2) i ICV-EUiA (1). L’únic vot en contra va ser el del grup del PSC.
Dins de la partida d’ingressos, els impostos directes augmenten un 2,62%, suposant un increment de 101.385,48 euros respecte a l’any passat, pressupostat en base als drets reconeguts reals del 2017. Aquest increment es deu als ingressos de l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques) i les plusvàlues. Destaca també la notable rebaixa en el capítol de taxes i preus públics, concretament d’un 17,90%, ja que l’any passat figurava la indemnització a percebre pels desperfectes de l’antiga escola bressol La Font del Rieral. Un altre concepte destacable el trobem dins del capítol d’ingressos patrimonials, que pugen un 129,50%. Un increment de 96.239,19 euros gràcies a la previsió de pròrroga entre l’Ajuntament i Sorea, on es liquiden els imports pendents de l’anterior contracte i s’avança una prima de renovació pel futur acord.
En el capítol de despeses, destaca un substancial increment del 4,07% en el capítol de personal en previsió d’augment de l’1,5% dels sous que permetrà fer la Llei General de Pressupostos de l’Estat durant 2018. A més, s’han dotat pressupostàriament algunes places que el 2017 no es van proveir perquè no es preveia cobrir-les i enguany sí. També cal fer èmfasis en el capítol de despeses financeres, on hi ha hagut una rebaixa del 25,70% gràcies a la reducció d’endeutament durant l’any passat i conseqüentment del tipus d’interès a pagar.
Pel que fa a les inversions, la regidora d’Economia i Hisenda, Montse Torras, va destacar que aquestes s’havien reduït un 6,15%, fixant-se en 1.909.620,55 euros. Les grans inversions per aquest any 2018 seran la construcció del col·lector d’aigua residual de Can Met i Can Maset (1.016.002,28 euros), la pavimentació del carrer Forn (257.000 euros), les inversions del sistema de recollida d’escombraries porta a porta (106.900 euros), l’enllumenat del camí de la Rovira (95.000 euros), l’aportació al camí de vianants entre Santa Eulàlia i Lliçà d’Amunt (67.292,90 euros), l’adequació de l’antiga Biblioteca (65.768,34 euros), la pavimentació del camí del Bonaire (50.000 euros), les reformes a La Fàbrica (50.000 euros) i les millores del bosc de l’escola Ronçana (40.000 euros). També destaca, tot i que és una inversió que s’incorpora del 2017, els 236.916,92 euros per dur a terme les reformes de l’antiga escola bressol La Font del Rieral. De totes les inversions que es faran, l’Ajuntament aportarà 255.243,10 euros amb recursos propis, mentre que tota la resta es finançarà a través de subvencions de capital, préstecs i contribucions especials.
Incorporació del sistema porta a porta i increment de la partida de serveis socials
Si per alguna cosa destaca el pressupost 2018 és per la previsió que s’ha fet amb vistes a la futura implantació del sistema de recollida d’escombraries porta a porta. A banda de la ja citada inversió en material, valorada en 106.900 euros, està previst que la recollida ordinària (paper, cartró, voluminosos, esporga, envasos i orgànica) s’incrementi en 72.251,08 euros, un augment del 22,39%, en previsió que aquest servei entri en funcionament a partir del proper 1 de juliol. Això farà que el sistema de recollida d’escombraries a Santa Eulàlia passi a tenir un cost de 615.030,88 euros, el 2017, a 688.208,94 euros el 2018.
Del pressupost 2018 també destaca l’increment d’un 23% en la partida de Serveis Socials, passant de 325.536,77 euros a 403.426,40. Torras va explicar que s’havien creat partides de dinamització per a gent gran, d’arranjament d’habitatges, de mesures de protecció de pisos buits i de lloguer d’acollida de persones refugiades. La regidora també va destacar la incorporació d’una partida de 14.000 euros per gaudir del servei de taxi a demanda, en col·laboració amb AMTU (Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà).
Entrant en la valoració del pressupost 2018 que van fer la resta de partits de l’arc municipal, el regidor d’I-ERC, Pere Cabot, va assenyalar que el seu grup estava “content” amb el pressupost presentat, tot i que ells n’haguessin fet un altre prioritzant més serveis a càrrec de la ciutadania. “Estem satisfets amb les prioritats que s’han previst, ja que la tendència de l’actual govern és influir a tenir una millor educació, més benestar social, etc.”
El regidor del PDeCAT, Francesc Montes, va argumentar els vots a favor del seu grup en base a tres principis d’acord arribats amb el govern de Poble Unit. El primer, fent referència a la tramitació d’un expedient de contribucions especials atenent les especificitats de la futura inversió de pavimentació del carrer Forn. Sobre aquest punt, l’alcalde Francesc Bonet va aclarir que aquesta contribució era potestat de l’Ajuntament decidir si s'aplicava o no, i que en aquest cas el govern havia decidit no fer-ho. El segon acord va ser a propòsit del porta a porta, on es comprometen a donar-hi suport sempre i quan s’encamini cap al pagament per generació. “El nostre grup s’ha manifestat obertament en contra del porta a porta, però entenem que hem d’anar cap a un sistema socialment més just comparat amb el sistema econòmic”, va remarcar Montes. El tercer dels acords va anar relacionat amb el futur ús de l’escola bressol La Font del Rieral. “Nosaltres entenem que el millor seria tirar a terra l’edifici i tornar-ne a aixecar un de nou. És un edifici condemnat a que acabi caient pel tipus de material del que està construït: parets de fang, finestres de sal, parets sense fonaments, la humitat que es filtra a les aules, etc. Entenem que no es vulgui enderrocar però ens hem de plantejar quants diners més estem disposats a invertir-hi”. Montes va afegir que calia fixar un import màxim a gastar i, de superar-se, redactar un informe detallat de costos i possibles usos i enviar-lo a totes les llars de Santa Eulàlia. “Un cop tota la població estigués informada, seria convenient dur a terme un procés participatiu per saber si els ciutadans volen un nou edifici o els hi està bé l’actual”, va concloure el regidor del PDeCAT. L’alcalde Francesc Bonet va voler deixar clar que la prioritat del govern és arreglar l’antiga escola bressol. El regidor d’I-ERC, Pere Cabot, va lamentar tots els anys que aquest equipament havia estat en desús i que el seu grup polític volia reparar-lo “sí o sí” per retornar al poble un servei que en el seu dia va sorgir del consens polític. “Admetrem propostes d’usos a donar-li, però no acceptarem que es vulgui enderrocar”, va concloure Cabot.
La regidora d’ICV-EUiA, Elvira Mas, va donar ple suport al pressupost 2018, esgrimint que era “similar” al de l’any passat, destacant-ne la “reducció del deute”. Sobre la proposta del PDeCAT a propòsit de l’escola bressol la Font del Rieral, Mas va apel·lar a escoltar l’associació de defensa de l’escola Vida a La Font, “amb gent que té coses a dir i que se’ls ha d’escoltar”.
Per últim, el regidor del PSC, Abraham Requena, va justificar el seu vot en contra del pressupost 2018 basant-se en diversos eixos. El primer, la tardança: “El pressupost s’hauria de presentar el mes de setembre de l’any anterior, debatre’l a l’octubre, aprovar-lo al desembre i aplicar-lo a partir del gener. Hem perdut ja 4 mesos.” Requena va explicar que el govern no li havia presentat el pressupost per programes, “dificultant encara més la tasca d’anàlisi”. El segon punt en que es va basar el regidor socialista va ser sobre l’increment de partides. “Ha estat un increment en el nombre però no en la quantia, beneficiant a molt poca gent.” El socialista també va denunciar que no es tingués en compte la Comissió de Medi Ambient en tot el procés participatiu per decidir quin era el millor sistema de recollida d’escombraries per Santa Eulàlia. Requena també va denunciar la falta de gestió de recursos municipals i les excessives deixalles que s’acumulaven als carrers del poble. Tanmateix es va queixar de la reducció de la partida de manteniment de barris “en un 15,82%, concretament en 152.000 euros”, va assenyalar. El regidor socialista va denunciar també la poca ajuda en accions de protecció social, “incrementant-se només en un 7,25%”. Per últim, Requena va convidar l’arc municipal a reflexionar sobre la partida de 94.000 euros destinada a Set Comunicació i el seu canal de televisió local Canal SET. “Amb l’import que s’hi destina considerem que és tot un luxe, tenint en compte que els pobles de l’entorn destinen molts menys diners per gaudir d’un servei de similars característiques”.
Cal destacar, encara en l’àmbit econòmic, que la liquidació pressupostària 2017 de l’Ajuntament indica que hi va haver superàvit pressupostari de 590.299,28 euros, un romanent de tresoreria estable d’ 1.778.000 euros, el correcte compliment de la regla de la despesa i una ràtio d’endeutament que segueix reduint-se anualment. Precisament, sobre aquest últim punt, a 31 de desembre de 2017 l’Ajuntament tenia un deute de 3.700.000 euros, amb una ràtio d’endeutament del 48,34%. Comparat amb desembre de 2016, en un any s’ha rebaixat el deute en prop de 900.000 euros.
Adjunt a aquesta pantalla podeu descarregar-vos tots els documents del pressupost municipal 2018, detallats per ingressos, despeses i inversions.
Adhesió a l’AMCRPP, denominació del Pla 1 d’Octubre i mocions
El ple ordinari, a banda d’aprovar el pressupost 2018, va tenir altres punts d’interès. Un dels més remarcables va ser l’adhesió de Santa Eulàlia a l’Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Porta a Porta, que va rebre el suport de tot l’arc municipal. El regidor de Medi Ambient, Jordi Orriols, va esgrimir dos motius bàsics: possibilitat de fer ús de la compra agregada, participant de millors preus, i anàlisis de productes associats al porta a porta. Amb aquesta adhesió, l’Ajuntament torna a formar part d’aquesta associació després de fer-ho durant l’anterior implantació del porta a porta, entre els anys 2006 i 2011.
En un altre punt de l’ordre del dia, va aprovar-se la nova denominació de l’espai d’aparcament del recinte exterior de La Fàbrica com a Pla 1 d’Octubre, a sol·licitud del CDR de Santa Eulàlia, arran dels fets que van ocórrer durant el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. El punt es va aprovar amb tots els vots a favor de l’arc municipal, a excepció del PSC, que va votar-hi en contra. “Considerem que és un greu error. No ho compartim, però ho respectem”, va comentar el regidor socialista, Abraham Requena.
En el capítol de mocions, se’n van presentar un total de deu, les quals podeu trobar detallades en format PDF en els documents adjunts a aquesta pantalla:
- Moció del PSC amb motiu del 8 de març, dia Internacional dels Drets de les Dones. Vots a favor: PSC 1 / Vots en contra: PU 4 (en absència de la regidora Montse Torras), I-ERC 4, PDeCAT 2 i ICV-EUiA 1.
- Moció del PSC en defensa del model d'escola catalana, com a eina de cohesió i de promoció social. Aprovada per unanimitat.
- Moció del PSC de suport a la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania. Vots a favor: PSC 1 / Vots en contra: PU 4 (en absència de la regidora Montse Torras), I-ERC 4, PDeCAT 2 i ICV-EUiA 1.
- Moció del PSC en contra de la pujada de les tarifes municipals de l'aigua a conseqüència de l'increment de la tarifa d'ATLL (Aigües Ter-Llobregat). Aprovada per unanimitat.
- Moció del PSC per establir un sistema públic de pensions amb major capacitat de redistribució i reducció de les desigualtats. Aprovada per unanimitat.
- Moció del PSC per exigir a la Generalitat l'abonament de del deute pendent de les Escoles Bressol. Vots a favor: PSC 1 / Vots en contra: PU 5, I-ERC 4, PDeCAT 2 i ICV-EUiA 1.
- Moció d'ICV-EUiA en defensa de la llibertat d'expressió. Aprovada per unanimitat.
- Moció d’ICV-EUiA per sol·licitar l'apropament dels presos catalans Jordi Cuixart, Jordi Sanchez, Joaquim Forn i Oriol Junqueras. Vots a favor: PU 5, I-ERC 4, PDeCAT 2 i ICV-EUiA 1 / Vots en contra: PSC 1.
- Moció d’ICV-EUiA, en defensa dels drets de les treballadores i treballadors del sector carni. Vots a favor: I-ERC 4, PSC 1 i ICV-EUiA 1 / Abstencions: PU 5 i PDeCAT 2.
- Moció del PSC a favor del respecte a les decisions judicials i sobre l’apropament dels presos. Vots a favor: PSC 1 / Vots en contra: PU 5, I-ERC 4, PDeCAT 2 i ICV-EUiA 1.