Santa Eulàlia reparteix 10 lots de productes locals als guanyadors del projecte europeu LIFE REthinkWASTE
Ahir, dijous 7 d’abril, l’alcalde, Francesc Bonet, va fer entrega dels lots valorats en 100 € cadascun
El passat novembre 2021, Santa Eulàlia va inscriure’s per ser municipi pilot i formar part del projecte europeu LIFE REthinkWASTE, juntament amb tres municipis catalans (Sant Just Desvern, Cardedeu i El Brull) tres italians (Varese, Bitetto i Bassano del Grappa).
Més de 130 persones voluntàries s’han involucrat en el pla pilot “Coneix el que llences” (de les sigles en anglès KAYT, “Know As You Throw”) que tenia l’objectiu millorar el comportament que tenien amb relació als residus. Els barris amb més participants han estat el Rieral, la Sagrera, la Primavera i Can Font. Durant tres mesos, les persones implicades han rebut missatges setmanalment amb preguntes o bé reptes que se’ls proposava a fer i mitjançant els quals anaven acumulant puntuació. Les persones que van obtenir entre 40 i 50 punts van entrar al sorteig dels 10 lots de productes locals valorats en 100 € cadascun.
Ahir, dijous 7 d’abril, l’alcalde, Francesc Bonet, va fer entrega dels Lots a les persones guanyadores. El sorteig s’havia dut a terme, el 24 de març en directe, per Instagram. Les persones premiades van quedar força repartides pel municipi, tres provinents de Can Torras, dues de Can Font, dues de barri de la Primavera, dues del barri Font d’Abril, i finalment una d’El Rieral i una de la zona de Ca l’Unyó.
Després de repartir els obsequis es va consultar als voluntaris guanyadors com havien trobat la iniciativa i això va afavorir un debat entorn de el Porta a Porta i les millores que es podrien executar, i van compartir trucs per detonar les olors que genera l’orgànica. Van manifestar-se contents del premi i de la participació. En aquesta línia, l’enquesta de satisfacció que es va enviar a totes les persones participants apuntava que un 79% aprovava amb molt bona nota el projecte, en contra d’un 3% que no havien considera favorable l’experiència. Pel que fa a l’aprenentatge entorn la recollida selectiva, un 99% van manifestar haver après nous continguts, encara que d’aquests un 64% concloïa que ja estava informat de gairebé tot.
Santa Eulàlia de Ronçana és un municipi de referència pel que fa al Porta a Porta. Això és tradueix amb la disminució de l’impacte ambiental gràcies a la recollida selectiva, amb un índex del 92%. Per si això ja no fos un èxit en si, la regidoria de Medi Ambient va sempre un pas més enllà i aposta per projectes innovadors. Alguns dels projectes que pròximament es duran a terme des de la Regidoria de Medi Ambient és el cicle de xerrades divulgatives, Jo Coco: el repte Residu Zero que començarà el 28 d’abril; i el projecte educatiu Let’s Clean Europe, que es preveu celebrar al mes de maig.
Contingut del lot que es va entregar: 1 Formatge la Cleda Madurat de Romaní - 1 Formatge semi curat La cleda - 1 Ampolla de vidre de oli vera - 1 Fuet ecològic Salgot - 1 Crema de xocolata d’untar can Burguès - 1 Ampolla de Vi DO Alella - 1 Ampolla cava Do Alella - 1 Sac 1kg mongeta del Ganxet Vallès oriental - 1 Sac de 1kg cigró de Gallecs - 1 Capsa de Carquinyolis de Cardedeu - 1 Ampolla de cervesa artesana el Barre - 1 Malla d’avellana amb closca ecològica - 1 Malla de nous ecològiques amb closca - 1 Pot d’ametlla torrada ecològica - 1 Pot d’avellana torrada ecològica - 1 Caixa de fusta de fruita per envàs.
Tots els envasos compostables, també l’embolcall, fet de cel·lulosa de paper. Tots els productes del Vallès Oriental, en excepció dels vi i cava que són DO Alella.