Com afecten les restriccions d'aigua a la ciutadania?
Avui ha entrat en vigor la declaració d'excepcionalitat per sequera, un cop s'ha publicat al DOGC
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat l'entrada en fase d'excepcionalitat per sequera i, per tant, les noves restriccions en el consum d'aigua han entrat avui en vigor, després que s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Santa Eulàlia de Ronçana és un dels 224 municipis afectats per les restriccions, les quals impliquen la reducció d'aigua per a usos agrícoles i industrials, l'ús imprescindible per al reg de zones verdes i la limitació a 230 litres per habitant i dia.
Com afecten aquestes restriccions a la població?
L'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga afecta directament a uns sis milions de ciutadans. En aquesta nova fase per abordar la sequera es té en compte el risc de desabastament futur, ja que les reserves volten el 28%.
El paquet de mesures inclou la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles, del 15% per a usos industrials, la reducció per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades. En aquest cas, tan sols es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores.
Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable i també es redueix la dotació d'aigua per habitant i dia: es passa dels 250 litres a 230 litres per habitant i dia.
Les restriccions que afecten directament a la població són:
- La prohibició de regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte per regs de supervivència d'arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s'ha de fer amb la mínima quantitat d'aigua indispensable, de 20 h a 8 h i només mitjançant reg gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima establerta. Aquesta prohibició no s'aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni amb aigües regenerades procedents de la depuradora.
- En el cas de la neteja de vehicles, l'ús de l'aigua queda limitat a la neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d'aquests establiments, només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda. Es permet també la neteja per mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals: s'inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i residus. De tota manera, es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible.
- La neteja de carrers i mobiliari urbà queda prohibida amb aigua potable, per tant, no es podran netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o a la seguretat viària. Sí que es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.
- A les granges, l'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent.