Portada > Actualitat > Notícies > La 14a Fira del Tomàquet se celebrarà a Santa Eulàlia el 20 i 21 de juliol de 9 a 14 h

La 14a Fira del Tomàquet se celebrarà a Santa Eulàlia el 20 i 21 de juliol de 9 a 14 h

27/06/2024

Els restaurants de Ronçana Comerç Actiu repeteixen el "Tomàquet al plat", unes jornades gastronòmiques que s'allarguen fins l'agost

La 14a edició de la Fira del Tomàquet, organitzada per l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana i el Consell Comarcal del Vallès Oriental (CCVO), arribarà a Santa Eulàlia el cap de setmana del 20 i 21 de juliol al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica. Enguany, la fira recupera el format de dos dies al matí, després que l'any passat es va haver de fer en un sol dia, amb programació al matí i a la tarda, amb motiu de les eleccions.

La reconeguda fira vallesana inclourà diverses activitats per a tots els públics, com tallers, visites guiades o el tradicional show cooking. A més a més, els visitants obtindran el llibret “Varietats antigues de tomàquets del Vallès” i podran comprar tomàquets i productes locals directament als pagesos i productors de la comarca que cultiven i elaboren de forma artesanal. Les varietats locals de tomàquets del Vallès seran les protagonistes de la fira, organitzada amb la col·laboració de Llavors Orientals, la Mancomunitat de la Vall del Tenes, Ronçana Comerç Actiu, el Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental i El Molí d'en Vendrell, amb el suport de Diputació de Barcelona, Xarxa de Productes de la Terra i Turisme Vallès.

Carme Garrido, tècnica de dinamització del sector agroalimentari del CCVO, va ressaltar com van ser els inicis de la fira: "Al 2009 en Pep Salsetes ens va explicar que hi havia uns tomàquets boníssims però que només tenien els pagesos i per consum propi, de manera que havíem d'intentar que aquest tomàquet arribés a la gent". Garrido va assegurar que "la primera fira del tomàquet amb varietats locals recuperades va ser aquí, a Santa Eulàlia de Ronçana".

L'alcalde de Santa Eulàlia, Francesc Bonet, també president de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, va explicar la importància de la fira pel municipi, tant per "la continuïtat de molts anys" com "perquè, sobretot, s'identifiqui el territori amb productes de la terra i de varietats antigues, com és en aquest cas el tomàquet". Bonet va dir: "Creiem que això és un pol d'atracció perquè la gent conegui la feina del camp i consumeixi producte d'aquesta varietat".

Les varietats locals, les protagonistes de la fira

La Fira del Tomàquet arrancarà a les 9.15 h amb la visita guiada a l'hort de l'Espelt, a càrrec de Llavors Orientals; una visita que es repetirà a les 11.15 h, tant dissabte com diumenge.

La segona activitat del dia, a les 10.15 h serà el taller familiar, a càrrec de Fundesplai. Dissabte es farà paper reciclat amb llavors de tomàquet i diumenge es farà una activitat per conèixer el tomàquet pometa.

Com en edicions anteriors, la fira comptarà amb el tast de varietats antigues de tomàquets, a càrrec de Pep Salsetes i Ruben Hernández, a les 12.15 h, també els dos dies de la fira. Per participar en aquesta activitat, que és gratuïta, caldrà reservar l'entrada al punt d'informació de la fira.

Una altra de les activitats estrella del cap de setmana és el show cooking amb l'elaboració de tres tapes fetes amb tomàquets de varietats locals, a càrrec del Gremi d'Hostaleria del Vallès a les 13 h del dissabte (preu: 2 euros). En aquest cas, també cal comprar l'entrada al punt d'informació. Les tapes seran: crema de tomàquet cor de bou amb cruixent de pernil i xips de menta, tàrtar de tomàquet pometa amb brandada de bacallà i olivada i fuet de xocolata i tomàquet nas de bruixa amb pa torrat.

Diumenge a les 13 h, per tancar la jornada, hi haurà el maridatge de cerveses, tomàquet i formatge a càrrec de Comic Beer (cal reservar l'entrada al punt d'informació). En acabat, es farà el vermut musical amb The Cooper Band.

Igual que l'any passat, tres restaurants de Santa Eulàlia (Can Farell, La Bimba i La Mama) oferiran un menú especial de tomàquet per dinar dissabte i diumenge.

Manel Imedio, regidor de Fires i Sector Primari de l'Ajuntament, va afirmar: "Després de 14 edicions, podria semblar que no tenim gaire més cosa a oferir i, lluny d'això, cada cop tenim més ressò i augmenta la quantitat de persones que venen de la comarca i d'arreu del país".

Parades i serveis durant tot el dia

Com cada any, l'exterior de La Fàbrica acollirà parades de productors de proximitat, on s'hi podran trobar tomàquets així com pa, mel o verdures i hortalisses, entre d'altres. Les parades estaran obertes de 9 a 14 h. A més, per cada tres tiquets de compra superiors a 10 euros, es podrà recollir de forma gratuïta un davantal de la Fira (les compres s'han de realitzar en diferents parades i la promoció estarà disponible fins a exhaurir existències).

Aquest any, per combatre la calor, es col·locarà una doble fila de carpes per tal que tant productors com visitants gaudeixin d'ombra.

També repeteix de l'any passat la zona chill out amb servei de food truck i música.

Ricard Alcojor, membre de Llavors Orientals, va explicar que "als tomàquets els hi ha costat una mica arrencar aquest any per les pluges, però ara estan molt bé" i que al Vallès s'espera una bona producció de tomàquets. Alcojor va posar en valor la tasca realitzada per l'associació i, en concret, aquest any per la recuperació del planter d'una persona de Girona que s'ha jubilat i els ha cedit les seves llavors.

Tota la informació a l'Instagram @firadeltomaquet

L'any passat es va crear el perfil d'Instagram de la Fira (@firadeltomaquet) per tenir informació més directa i de primera mà, un canal de comunicació que es mantindrà aquest any. L'organització de la fira convida a tothom a seguir-lo i fer créixer la comunitat de persones interessades en el tomàquet del Vallès.

Tercera edició de les jornades gastronòmiques "Tomàquet al plat"

Després de l'èxit de les dues edicions passades, enguany la Fira del Tomàquet anirà acompanyada de les Jornades Gastronòmiques "Tomàquet al plat", impulsades per Ronçana Comerç Actiu (RCA) amb la col·laboració de diversos restaurants de Santa Eulàlia. De l'1 de juliol fins el 31 d'agost oferiran plats elaborats amb tomàquets de varietats recuperades de la comarca. Els restaurants són Can Farell, La Bimba, La Mama i La Vostra Pizza.

La dinamitzadora de RCA, Anna Barbany, va comentar que l'objectiu és que la gent de Santa Eulàlia conegui que "hi ha aquest producte, que és un producte estrella al Vallès, i que els restaurants del municipi el fan servir". Barbany va explicar que alguns plats es mantindran durant tot l'estiu i n'hi haurà d'altres que variaran en funció de la disponibilitat de les varietats concretes de tomàquets. Tothom qui provi aquests plats podrà omplir una butlleta per entrar al sorteig de tres vals de 50 euros per bescanviar als comerços associats de RCA.

 

Trobareu en adjunt a aquesta notícia el programa complet de la 14a Fira del Tomàquet de Santa Eulàlia de Ronçana.

Arxivat a: Fires i Sector Primari, General, Promoció Econòmica
Presentació 14a Fira del Tomàquet
Presentació 14a Fira del Tomàquet
Presentació 14a Fira del Tomàquet
14a Fira del Tomàquet
14a Fira del Tomàquet
14a Fira del Tomàquet

Arxius adjunts