Portada > Actualitat > Notícies > Què és Can Naps?

Què és Can Naps?

19/07/2024

La sentència de Can Naps bloqueja gran part de les inversions previstes a Santa Eulàlia

Ja fa anys que es parla dels terrenys de Can Naps i del procés judicial en el qual estan immersos l’Ajuntament de Santa Eulàlia i els diferents propietaris. És un tema molt complex que ara, després de més de 20 anys, es troba en un punt d’inflexió clau que podria desembocar en la seva resolució.

 

D’on ve Can Naps?

2002-2007

L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana va signar diversos convenis de cessió anticipada per destinar una part dels terrenys de Can Naps a la construcció de dos equipaments educatius: l’Escola Bressol L’Alzina i l’Escola La Sagrera. Aquests convenis es van signar amb la perspectiva que la urbanització del sector es desenvoluparia en els següents anys, és a dir, que en aquells terrenys s’hi construirien habitatges i altres tipus d’edificis. En aquests convenis hi ha una clàusula que diu que si en 10 anys aquella zona no es desenvolupava, l’Ajuntament, com a beneficiari de les cessions, hauria de pagar els terrenys ocupats a 400€/m2.

 

2007-2023

Per diferents motius, especialment urbanístics, el sector no s’ha arribat a desenvolupar i, per tant, els propietaris van reclamar el cobrament dels terrenys portant el procés a judici. Al no desenvolupar-se el sector, el Consistori sempre ha tingut la voluntat de pagar els terrenys, però a un preu just, considerant excessiu l’import establert en els convenis.

 

2023

D’aquesta manera, al 2023 l’Ajuntament va pagar el justipreu, una xifra que es va establir més ajustada després de la validació de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya i d’un informe de valoració de les finques: a 133€/m2. Es va pagar gairebé un milió d’euros, corresponents als terrenys més els interessos. Entretant, l’Ajuntament ha esgotat totes les instàncies judicials possibles per tal de no haver de pagar el que es considera un preu molt superior a la valoració del preu just.

 

2024

Durant el mes de juny, el Tribunal de Cassació ha desestimat el recurs de l’Ajuntament i ha notificat que cal fer front als 400€/m2 tal com es va signar en els convenis. Això vol dir que s’hauria de pagar almenys un altre milió d’euros, corresponent a la diferència entre el justipreu i l’import signat en els convenis. Aquest import podria ser superior, ja que només té en compte una part dels convenis signats fa 20 anys.

 

I ara, què?

Abans d’acabar 2024 caldrà atendre les obligacions judicials. Per aquest motiu, el Ple de juliol ha aprovat una modificació de crèdit, bloquejant gran part de les inversions previstes per aquest any. Actualment, el Consistori es troba en procés de negociació i, alhora, està treballant per aconseguir finançament i/o subvencions per part d’altres ens supramunicipals, com Diputació de Barcelona.

Arxivat a: Economia, General, Governació
Can Naps