Portada > Actualitat > Notícies > El bosquet de l'Escola Ronçana perd 11 pins més afectats pel fong Diplodia

El bosquet de l'Escola Ronçana perd 11 pins més afectats pel fong Diplodia

05/09/2024

Després d'una forta tempesta a l'agost de 2022, l'Ajuntament i l'escola van engegar un projecte per renovar el bosquet

Aquesta setmana i abans que comenci el nou curs escolar, s'estan duent a terme les tasques de tala i neteja del bosquet de l'Escola Ronçana, després que tres pins morts caiguessin aquest estiu. S'han talat 9 exemplars més, afectats per la plaga del fong Diplodia i que no s'han pogut recuperar després del tractament aplicat des de finals de 2022.

L'Ajuntament preveu plantar-hi nous exemplars d'alzines en els propers mesos.

Què va passar al bosquet?

Arran de la pedregada del 21 d’agost de 2022el fong Diplodia va entrar per les ferides provocades per la pedra als brots i a les branques petites d’una quarantena de pins del municipi. Aquest fet, amb les condicions d’humitat i relativa fresca a la nit de finals d'aquell any, va afectar una sèrie d’arbres que ja estaven molt malmesos per la sequera. Alhora, la propagació del fong va ser molt ràpida i, tot i els tractaments d’endoteràpia i les actuacions amb fungicida i insecticida als pins, alguns peus estaven tan malmesos que no es van poder salvar.

És per això que es va engegar aquest projecte de renovació i ja es van haver de talar 26 pins que estaven morts.

Un bosquet resilient al canvi climàtic

Al març de 2023 va finalitzar la primera fase del projecte conjunt entre l'Ajuntament i l'Escola Ronçana per plantar 15 nous arbres. Els i les alumnes de 5è van estar treballant a l'aula la biodiversitat del bosquet Ronçana i se'ls va explicar què va passar i la relació que té amb el canvi climàtic.

Els infants van fer una proposta de diferents espècies que podien ser plantades al bosquet i, amb l'assessorament tècnic d'especialistes de l'Ajuntament, es va optar per pins pinyoners i alzines. Els pins pinyoners permetran mantenir l’esperit del bosquet, i és una espècie més estable que el pi blanc i que tendeix a tenir menys malures. Les alzines, per la seva banda, són més resistents a la sequera i són molt estables i, per tant, tenen unes característiques òptimes davant un context de canvi climàtic, sobretot pel que fa al risc d’incendi.

Arxivat a: Medi Ambient
Bosquet Escola Ronçana
Bosquet Escola Ronçana
Bosquet Escola Ronçana
Bosquet Escola Ronçana
Bosquet Escola Ronçana