La Festa del Pagès comptarà amb parades, activitats infantils, xerrades, un tast i un taller dedicats a la llet
A partir d'avui ja es poden reservar les entrades pel dinar popular, el tast de formatges i el taller de fer mató
El proper diumenge 29 de setembre, la Granja Can Duran de Santa Eulàlia de Ronçana acollirà la 9a edició de la Festa del Pagès, enguany dedicada a la llet, amb l'objectiu de posar en valor aquest producte i els seus derivats. La jornada, organitzada per l'Ajuntament del municipi i la Mancomunitat de la Vall del Tenes, se celebrarà d'11 a 19 h.
Per arribar-hi, caldrà estacionar els vehicles a Sant Simple i un tractor realitzarà els trasllats fins a les instal·lacions de la granja.
Diferents activitats al llarg del dia per a tots els públics
S'hi faran diverses activitats per a tots els públics, des de tallers i xerrades fins a activitats infantils. Hi haurà foodtrucks i s'organitzarà un dinar popular, a més de poder-hi trobar parades de formatges i altres productes làctics. El programa es va donar a conèixer ahir a la tarda en roda de premsa.
La jornada començarà a les 11 h amb dues activitats que es podran anar fent fins a les 14 h. La primera, la visita a la parada d'estris que s'utilitzaven antigament a les granges de llet, amb les explicacions de Cèlia Boter. A més, els infants podran aprendre a munyir una vaca, en aquest cas, es farà amb una recreació de l'animal. Aquesta segona activitat es repetirà a la tarda, de 15.30 a 18.30 h.
El Teatre Nacional del Tenes (TNT) serà l'encarregat de realitzar dues visites teatralitzades a la granja, una a les 11.30 h i l'altra a les 13.30 h.
La jornada comptarà amb dues xerrades. La del matí, a càrrec de la nutricionista Laura Ciurans, parlarà dels beneficis del consum de làctics. Tindrà lloc a les 12.15 h. La de la tarda, a les 16 h, explicarà l'evolució de la Lleteria Les Feixes.
A les 13 h, es farà un tast de formatges, a càrrec de Xalerm Gourmets i amb un cost de 15€. Per participar a l'activitat cal fer reserva prèvia i el pagament es realitzarà en efectiu el mateix dia de la fira al punt d'informació. Recordeu que cal abonar el tiquet abans d'accedir al recinte on es farà l'activitat.
En acabat, a les 14 h, tindrà lloc el dinar popular, el qual inclou amanida amb mató, nous i vinagreta de mel, arròs de muntanya i postres. El cost del dinar és de 12€ i hi haurà opció vegetariana (amb el mateix preu) i menú infantil (6€). En aquest cas, també cal fer reserva prèvia, detallant si algun tiquet serà de menú vegetarià i/o infantil (TIQUETS EXHAURITS). El pagament també es realitzarà en efectiu el mateix dia amb les mateixes condicions del tast.
La tarda començarà amb una exposició de fotos i el passi d'un vídeo a les 15.30 h. A les 17 h, tindrà lloc el taller "Fes mató", una activitat per a tots els públics a càrrec de Can Bordoi. El taller és gratuït però també cal fer reserva prèvia (TIQUETS EXHAURITS).
Per cloure la jornada, a partir de les 18 h les persones visitants podran veure com es fa la munyida de les vaques de la Granja Can Duran.
Reserva prèvia
Per fer la reserva prèvia de les activitats a les que es vulgui participar i sigui necessari haver-s'hi inscrit, hi ha dues vies possibles. La primera, des del mòbil a través de l'app de l'Ajuntament de Santa Eulàlia, clicant a l'apartat "Tiquets" (a la mateixa portada un cop s'obre l'app, hi trobareu un requadre verd als "Recursos"). Des d'allà podeu escollir a quines activitats us voleu registrar (*en el cas de fer servir iPhone, si ja teniu l'aplicació instal·lada, per escollir les diferents opcions del dinar caldrà tenir l'app actualitzada. Des de l'App Store, cliqueu a "Actualitzar" i després la podeu obrir). L'aplicació és gratuïta i us la podeu descarregar a: Google Play i App Store d'Apple.
La segona, a través dels següents enllaços que trobareu a recursos.ser.cat/agenda
- Tast de formatges (15€)
- Dinar popular (12€), amb opció vegetariana i menú infantil (6€): Si voleu adquirir diferents tiquets de tipologies diferents, a l'hora de fer la reserva us demanarà que confirmeu cadascuna per separat. (TIQUETS EXHAURITS)
- Taller "Fes mató" (gratuït) (TIQUETS EXHAURITS)
- La reserva prèvia dels tiquets us garanteix la plaça a l'activitat, però en el cas del tast i del taller, caldrà realitzar primer el pagament en efectiu el mateix dia de la Festa al punt d'informació.
- Per accedir a cada activitat, caldrà mostrar el codi QR que rebreu al correu electrònic.
- Per fer la reserva a través de l'app, caldrà estar registrat com a usuari.
- Des de l'organització, demanem que reserveu aquells tiquets que sabeu que fareu servir. En cas d'haver d'anul·lar algun tiquet, agraïm que ho feu al més aviat possible per correu electrònic a (Necessites javascript per veure aquest correu-e) (abans del divendres 25 de setembre a les 12 h).
Un homenatge a la pagesia
El regidor de Fires i Sector Primari, Manel Imedio, va explicar que "és un sector que va a la baixa", per tant es vol fer "un homenatge a aquestes granges familiars" per "explicar la trajectòria a Catalunya i al Vallès de les granges lleteres". Imedio va destacar que "és una llàstima que no hi hagi relleu generacional i que el jovent no s'hi vulgui dedicar".
Pere Duran, ramader i propietari de la granja, va exposar que "el sector lleter, en aquests dos últims anys, ha sigut caòtic". Duran va posar un exemple d'aquesta situació: " A Santa Eulàlia érem cinc ramaderies que recollíem gairebé 10.000 litres de llet diaris i ara només quedem nosaltres, que en fem 2.000".
La Festa del Pagès va néixer l'any 2013 com una jornada festiva i lúdica amb l'objectiu de reviure les feines del camp i, d'aquesta manera, retre un homenatge a la pagesia. Enguany, la Festa del Pagès també té una connotació reivindicativa, ja que les granges i explotacions lleteres a Catalunya estan desapareixent. De fet, a Santa Eulàlia només hi queda la Granja Can Duran, que actualment compta amb 85 caps de bestiar.
La primera edició de la festa va estar dedicada al llaurar i l'aplanar i va anar seguida d'altres feines del camp, algunes encara presents: el segar i el batre (2014), la verema (2015), la mongeta del ganxet (2016), la matança del porc (2017 i 2019), l'oli (2018) i l'avellana (2022, després d'un parèntesi per la pandèmia). L'Ajuntament treballa per mantenir la Festa del Pagès un cop l'any i seguir posant en valor la pagesia.