Portada > Actualitat > Notícies > La salut oral dels infants comença amb les famílies

La salut oral dels infants comença amb les famílies

07/10/2024

Les professionals d'odontologia de l'Equip d'Atenció Primària Vall del Tenes detecten que un alt nombre d'infants del municipi té càries

A través del Programa de salut bucodental en l’entorn escolar, les professionals d’odontologia de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Vall del Tenes de l'Institut Català de la Salut es van desplaçar a les escoles públiques del territori per dur a terme revisions bucodentals a infants de diversos cursos d’infantil i primària. L’objectiu d’aquestes revisions és detectar precoçment les eventuals malalties de la boca i informar-ne a les famílies. Un cop fetes totes les visites, van detectar que un alt nombre d’infants de Santa Eulàlia de Ronçana té càries. És per això que l'EAP Vall del Tenes creu important abordar la prevenció de la càries en totes les edats del desenvolupament i comparteix alguns consells per a les famílies:

Consells bàsics d’alimentació i d’hàbits higiènics

Comptar amb una bona salut bucodental té un gran impacte sobre l’estat de salut general. Per aquest motiu, mantenir una higiene oral correcta i uns hàbits saludables és essencial per prevenir malalties i gaudir d’una bona qualitat de vida. I com més aviat es comenci a tenir-ne cura i a fer que s’adquireixin hàbits en aquest sentit, més probable serà que es mantinguin per a la resta de la vida.

Uns consells bàsics d’alimentació per reduir la càries són, per exemple, evitar que l’infant mengi dolços i aliments ultraprocessats o que begui begudes ensucrades, sobretot abans dels dos anys. També, en esmorzars i berenars, oferir a l’infant fruita fresca, lactis sense sucres afegits i pa integral (són aliments que redueixen el risc de patir càries).

Pel que fa a la higiene, cal raspallar-se les dents, com a mínim, dos cops al dia, tot i que el més convenient és fer-ho després de cada àpat. S’ha de començar a fer-ho amb l’erupció de les primeres dents, al voltant dels sis mesos d’edat.

La pasta dentifrícia ha de contenir fluor en una concentració correcta i se n’ha de fer servir la quantitat adaptada a l’edat. Podeu preguntar-ho a les professionals de l’equip d’odontologia del CAP, o al vostre farmacèutic/a.

I per últim, però no menys important, cal visitar periòdicament al dentista (un cop l’any o el que hagi establert el professional en el vostre cas).

Què fan al CAP?

Al CAP ofereixen atenció odontològica des del primer any de vida. I la recent incorporació de la figura de la higienista bucodental a l’atenció primària permet, entre altres accions, impulsar encara més la promoció de la salut bucodental des de la infància.

Per a més informació sobre salut bucodental podeu visitar el web canalsalut.gencat.cat o demanar cita amb l’equip d’odontologia del vostre CAP de referència.

Arxivat a: Sanitat
Salut bucodental infantil
Infografia salut bucodental