Setmana Europea de la Prevenció de Residus: del 16 al 24 de novembre
L’enfoc temàtic d’aquesta 16a edició se centra en el malbaratament alimentari
La campanya europea de sensibilització per reduir els residus, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, se celebrarà del 16 fins al 24 de novembre. Aquest any la campanya es centra en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari, amb l'eslogan "Malbaratar aliments és de mal gust".
De fet, cada any, els estats de la Unió Europea produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris, que corresponen a 131 kg per habitant. Aquestes dades són encara més espectaculars si tenim en compte que més de 37 milions de persones no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies. A nivell mundial, un terç de tots els aliments produïts per al consum humà es malgasten. Si observem les dades del PNUMA, l'any 2019 s'han produït al voltant de 931 milions de tones de residus alimentaris, que representen el 17% de la producció total d'aliments mundial. La meitat dels residus alimentaris es produeixen a les llars, acompanyat per la restauració (restaurants, càtering) i al detall (supermercats, botigues).
Darrere d'aquesta quantitat de malbaratament alimentari s'amaguen impactes tant econòmics com ambientals. Les dades estimen que per als residus alimentaris produïts anualment a Europa, hi ha un valor de mercat associat de 132.000 milions d'euros. A més, el malbaratament alimentari té conseqüències en termes d'emissions de gasos d'efecte hivernacle relacionades, per exemple, amb l'ús de terres de conreu, recursos d'aigua dolça i fertilitzants per a la producció d'aliments.
Santa Eulàlia s'uneix a la Setmana
A Santa Eulàlia, la regidoria de Medi Ambient organitza diferents accions entorn de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Com ja és habitual, l'alumnat d'I3 i de Primària de l'Escola Ronçana i La Sagrera participarà a la setmana amb un taller adaptat a cada edat per la prevenció, reutilització i reparació i se'ls entregarà carmanyoles i boc'n'rolls.