Nova convocatòria de subvencions per a la retirada d'amiant
Els ajuts es poden sol·licitar a partir de demà fins a l'exhauriment de la disponibilitat pressupostària i, en tot cas, fins el 28 de novembre de 2025
L'Agència de Residus de Catalunya ha obert una nova línia d'ajuts per a la retirada, en origen, de residus de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant, ubicats a l'àmbit territorial de Catalunya. L'objectiu de les subvencions és fomentar la retirada en origen de residus de materials d'aïllament i de la construcció que continguin amiant i gestionar-ne correctament els residus. La finalitat última és la millora ambiental i la minimització del risc que aquest material comporta per a la salut pública.
L'ajut es podrà sol·licitar a partir de demà, 15 de gener de 2025, fins a l'exhauriment de la disponibilitat pressupostària i, en tot cas, fins el 28 de novembre d'aquest any.
El tràmit s'ha de realitzar a través de l'Agència de Residus de Catalunya i s'hi poden acollir els propietaris de béns immobles que continguin elements d'amiant procedents de la construcció que n'impulsin el desamiantatge, siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades, o comunitats de veïns.
Trobareu tota la informació a la pàgina web de l'Agència de Residus de Catalunya.
Pla per retirar tot l'amiant abans de 2032
Al mes de març de 2023 es va aprovar el Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya 2023-2032, amb l'objectiu, fixat per la Unió Europea, de retirar l'amiant de tots els edificis públics abans del 2028 i de tot el territori abans de l'any 2032.
A Catalunya hi ha més de quatre milions de tones d'amiant, que es troba en forma de fibrociment a teulades, dipòsits, baixants o jardineres, com a aïllament tèrmic i acústic. Cal retirar aquest material, ja que les microfibres que pot alliberar si es degrada són nocives per a la salut. L'any 2002 se'n va fer efectiva la prohibició total, tot i que el que ja estava instal·lat es podia fer servir fins al final de la seva vida útil, que és de 30 a 50 anys. Per tant, es calcula que a l'any 2030 més del 85% d'aquests materials hauran superat aquest llindar.