A Catalunya, cada any neixen uns 600 nadons amb cardiopatia i una tercera part necessitaran una intervenció quirúrgica durant el primer any de vida. Les cardiopaties congènites son el grup més freqüent dins el de malformacions congènites i afecten, aproximadament, un de cada 100 naixements.
Fa 30 anys, les cardiopaties es diagnosticaven durant els primers anys de vida de l’infant o en l’adolescència i els equips de cardiologia pediàtrica lluitaven per salvar la vida dels infants, ja que l’índex de mortalitat era del 95%. Els avenços en la cirurgia cardíaca i en la millora del diagnòstic dels darrers anys han permès fer tractaments als infants a edats més primerenques, millorant així les seves perspectives de vida. A més, amb la medicina fetal, la gran majoria de mares i pares poden saber a les primeres setmanes de gestació si el nadó tindrà una cardiopatia. Amb aquests progressos mèdics, el 95% dels infants amb cardiopatia congènita poden créixer i arribar a l’edat adulta.
A Catalunya, actualment, hi viuen més de 60.000 persones amb cardiopaties congènites o sorgides en la infància i la joventut, 20.000 de les quals són infants o adolescents. Totes elles lluiten dia a dia amb el seu cor per viure. La societat ha d’estar preparada per afavorir la seva integració social, educativa i laboral.