Revista Ronçana
Podeu visualitzar totes les edicions de la Revista Ronçana en aquest enllaç.
Contingut extret de l’Anuari 2018
Director: Pere Farriol.
Consell de Redacció: Aaron de Larrazàbal, Pere Cabot, Jaume Dantí, Lluís Galobart, Macià Palmer, Martí Glez. de Mendiguchia i Pep Margenat.
Telèfons: 93 844 91 93 i 93 844 89 45.
C/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
Un any més, l’activitat de la Revista RONÇANA ha consistit en la publicació de cinc revistes des del passat desembre del 2017 (compren els números 290 al 294), tots ells amb una extensió entre quaranta-dos i quaranta-sis fulls, a les que cal afegir les portades. Amb aquest any, ja son cinquanta anys de publicació ininterrompuda, fet que s'està commemorant al llarg de tot l'any 2018 i que finalitzarà el proper febrer 2019.
Com ja és habitual, es mantenen les seccions fixes de Tribuna que conté articles d’opinió dels col·laboradors, normalment sobre temes d’actualitat. També destinem un espai a les notícies dels pobles Riells del Fai, Bigues, Sta. Eulàlia i Lliçà d’Amunt que els corresponsals consideren adients; les Entitats que ho desitgen tenen un espai a la revista, que utilitzen al seu criteri; uns apartats destinats a la comunitat cristiana, a la cultura, a la informació relativa a esports i un lloc destinat a la meteorologia, etc., i quan s’escau, intentem fer-nos ressò de treballs realitzats i publicats per persones que resideixen als pobles de la Vall del Tenes. A banda de les seccions indicades, als diferents números s’hi han incorporat altres informacions, dels que destaquem les següents:
Nº 290 (novembre-desembre 2017). En portada: “Antoni Bassas obre el cinquantenari”, tot deixant constància del començament dels actes del cinquantenari de la revista. L’editorial: “Un fet de l'any” en referència a la proclamació pel Parlament de Catalunya de la República Catalana, i “Comencem a celebrar els 50 anys” en relació als actes que es celebraran amb motiu del cinquantenari. Entrevistàvem a Xavier Pérez Gómez, historiador i arxiver, director de l'Arxiu Comarcal del Vallès Oriental. Informàvem de l'acte de lliurament dels premis de la cinquena edició dels Premis Tardor. Recollíem els resultats de les Eleccions al Parlament de Catalunya del dia 21 de desembre. Facilitàvem les Bases de la novena edició del Certamen Literari de Relat Breu de l'any següent.
Nº 291 (gener-març 2018). En portada: “Santa Eulàlia blanca”, al llarg de la història de la revista, sempre hem recollit els episodis meteorològics excepcionals, en aquest cas una nevada ocorreguda quan pràcticament no neva. L’editorial: “De l'hivern a la primavera”, en relació a la climatologia del moment. La persona entrevistada fou Marta Ocaña Rico, pediatra de l'Hospital Germans Trias (can Ruti)
Nº 292 (abril-maig 2018). En portada: “Per molts anys Canal SET", vist en perspectiva, el servei que Canal SET ha fet i fa al poble és indiscutible. L’editorial: “Canal SET: un mitjà per a un poble”, es tracta d’una reflexió sobre el que representa un mitjà com la televisió per a un poble petit. L'entrevista fou per en Marc Martin, productor musical al que aquest any el Grup Enderrock li ha atorgat el guardó Joan Trayter al millor productor musical. Ens fèiem ressò dels 25 anys de Canal SET. En relació al Novè Certamen Literari de Relat Breu, publicàvem els tres treballs guanyadors.
Nº 293 (juny-juliol 2018). En portada “Gegants i Ronçana, protagonistes de la flama”, aquest any el grup organitzador de l'arribada de la Flama del Canigó a Santa Eulàlia va encomanar la lectura del manifest a la revista. A l'editorial: “No es pot fer vacances de tot”, unes reflexions sobre la necessitat de tot i fer vacances, no es possible “desconnectar” de determinats problemes com, per exemple, persones que pateixen qualsevol tipus d'injustícia, pobresa i l'ús pervers del poder. Dialogàvem amb Joan Turon Mora sobre el joc d'escacs, Joan és un dels fundadors del Club d'Escacs Vall del Tenes. Publicàvem el Manifest de Puiggraciós, redactat per en Pere Farriol, llegit i signat pels assistents a l'acte “Puiggraciós clama per la llibertat”, celebrat el 7 de juliol per reclamar l'alliberament dels nostres polítics presos i exiliats. L'ateneu Cingles de Bertí, de recent creació, omplia un espai de la revista que servia per presentar-nos les seves activitats. En el futur, té el seu espai a la revista com a entitat.
Nº 294 (agost-octubre 2018). En portada: “50 ANYS”. L’editorial: “Aquesta tardor commemorem mig segle de Ronçana”, unes anotacions sobre el que ha representat la publicació de la revista de forma ininterrompuda al llarg de cinquanta anys. S’entrevistà a Carles Vives Mateu, Mestre Artesà ceramista admès a l'Acadèmia Internacional de Ceràmica. Com no podia ser d'altra forma, es tracta el tema dels 50 anys de la revista. Ja ha passat un any de la diada de l’1O, i aquest fet continua present a la revista, en aquest número i a l'espai “Comunitat Cristiana” incloíem les cartes, que adjuntant el Manifest de Puigraciós (veure el núm. 293), foren lliurades als presos polítics, i les respostes d'aquests.
50 anys de Ronçana
El mes de novembre de 1968 va néixer la revista Ronçana amb la voluntat d'informar i de ser un espai per a la reflexió a l'abast de totes les persones de Santa Eulàlia. Des d'aquella data, amb freqüències diferents, la revista s'ha publicat de forma ininterrompuda. L'1 de desembre s'iniciaren els actes per commemorar aquest fet, que s'han realitzat al llarg de l'any 2018 fins a la data de l'aniversari pròpiament dit. Aquest primer acte, a La Fàbrica, consistí en l'anunci de l'aniversari a càrrec de membres del Consell de Redacció i en una conferència del periodista Antoni Bassas. L'acte finalitzà amb una actuació dels músics Queralt Barbany i Miquel Fernández.
El 21 de març tingué lloc el segon acte, a la Biblioteca, una taula rodona sobre el present i futur de diaris i revistes a Catalunya amb el títol “Digital o paper?", moderats per en Pere Nadal de Canal SET, intervingueren Vicent Partal, director de Vilaweb, Txus Media, director del 9Nou del Vallès Oriental i Mercè Canela, directora de Cavall Fort.
El 20 de juliol, a La Fàbrica s'inaugurà la Exposició de Portades de la revista. Una exposició que serà itinerant i que té la finalitat mostrar com les imatges i els temes recollits reflecteixen el pas del temps. La presentació anà a càrrec de Pere Cabot, intervingué en Miquel Llach dissenyador de les portades des de fa un grapat danys i també el romancer Jaume Arnella que ens dedicà unes estrofes per a situar els temes recollits a l'exposició.
L'acte de cloenda de les celebracions pel cinquantenari que s'havia de realitzar tot coincidint amb la data de l'aniversari, finalment es celebrarà el proper 8 de febrer, en el que tenim previst un “Sopar del Cinquantenari”, la presentació del llibre “Ronçana 50 anys. Recull d'articles” i la projecció d'un reportatge sobre la revista, realitzat per Canal SET.