Restaurat el torrent de les Tres Pedres a Can Met per evitar molèsties pel borrissol, disminuir riscos i millorar la biodiversitat
El cost de l'actuació, de gairebé 13.000 euros, ha rebut una subvenció del 50% del Consorci Besòs-Tordera
L'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana ha dut a terme l'extracció de diversos pollancres de grans dimensions a la zona del camí de Can Met. Aquesta obra forma part de la segona fase d'una actuació similar que es va dur a terme fa tres anys al mateix torrent, aigües avall de la carretera. La tala dels pollancres no autòctons és una mesura per evitar la gran quantitat de borrissol que produeixen aquests arbres a la primavera, que a més d'ocasionar molèsties i irritacions a les mucoses, és altament inflamable. Alhora, els pollancres, que es plantaven per a aprofitament forestal i ara ja no s’exploten, havien arribat al seu torn de tala i calia retirar-los per perill de caiguda. Tanmateix, s’han retirat altres espècies invasores com el lligabosc japonès. L’actuació ha cobert una superfície de 1.000 metres quadrats.
A canvi, en aquesta zona s’hi han plantat diverses espècies autòctones, com 60 oms, 20 saücs, 20 gatells, 30 freixes, 20 sanguinyols i 200 càrex. Cal tenir en compte que els torrents i els espais fluvials són indrets estratègics per revertir la greu crisi de la biodiversitat que ens afecta. Pel què fa als oms, la plantació té un interès suplementari perquè s’han utilitzat exemplars cedits per l’empresa pública Forestal Catalana que són resistents a la malaltia de la grafiosi, una plaga que ha ocasionat la mort de milions d’arbres a tota Europa.
Des de l'Ajuntament es fa un recordatori a la població referent a que no s'han d'abandonar o plantar plantes ni arbres no autòctons als torrents, ni a les tanques dels jardins que els voregen, ja que algunes espècies són invasores i malmeten l’entorn fent que la biodiversitat s’empobreixi de forma important.
El cost d’aquesta actuació ha estat de 12.997,82 euros, IVA inclòs. El Consorci Besòs - Tordera ha subvencionat el 50% del total.